Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Η γιορτή του Πάσχα

Στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης

Την Κυριακή του Πάσχα  πρωί πρωί ο νοικοκύρης θα ετοιμάσει τη φωτιά και τις σούβλες για το αρνί και το κοκορέτσι. Στην αυλή κάθε σπιτιού γίνεται μεγάλο γλέντι με το γύρισμα της σούβλας. Αλλού, κυρίως στην Πελοπόννησο, κάθε σπίτι ανάβει τον φούρνο του και το ψήνει εκεί.
Το απόγευμα στην εκκλησία γίνεται η δεύτερη Ανάσταση, η "αγάπη" όπως την λένε γιατί για την αγάπη των ανθρώπων σταυρώθηκε ο Χριστός. Οι πιστοί ανταλλάσσουν το φιλί της αγάπης. Σε μερικά μέρη αυτό το απόγευμα, πριν από την δεύτερη Ανάσταση, καίνε τον Ιούδα, αφού τον γυρίσουν πρώτα σε όλο το χωριό.

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Πεσάχ, που σημαίνει πέρασμα. Κατά τη γιορτή του Πάσχα λοιπόν οι Εβραίοι γιορτάζουν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη γη της Επαγγελίας, τη γη που τους υποσχέθηκε ο Θεός καθώς και το πέρασμα από την σκλαβιά στην ελευθερία. Η γιορτή τους διαρκεί οκτώ μέρες. Οι οικογένειες δειπνούν μαζί τρώγοντας αρνί, άζυμο ψωμί αυγά και πικρά χόρτα. 
Εμείς οι χριστιανοί γιορτάζουμε το δικό μας Πάσχα (πέρασμα). Γιορτάζουμε το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή και την Ανάσταση, το πέρασμα από τη σκλαβιά της αμαρτίας στην απελευθέρωση από το κακό και τη σωτηρία που ο Ιησούς μας χάρισε με την Ανάστασή Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου