Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα

Στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης


Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μ. Πέμπτη.
Οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά κόκκινα. Αυγά βάφουν σε όλα τα σπίτια-εκτός από εκείνα που πενθούν. Το πρώτο αυγό που θα βάψουν το βάζουν στο εικονοστάσι του σπιτιού και λένε πως έχει θαυμαστές ιδιότητες. Είναι το αυγό της Παναγίας και με αυτό σταυρώνουν τα παιδιά όταν είναι  αδιάθετα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, για να διώξουν το κακό.
Με διάφορες παραδόσεις προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τα αυγά βάφονται κόκκινα το Πάσχα. Άλλοι υποστηρίζουν πως γίνεται για να θυμόμαστε το αίμα του Χριστού. Άλλοι γιατί θυμίζει την Ανάσταση, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς κι ακόμα γιατί το κόκκινο χρώμα έχει τη δύναμη να διώχνει κάθε κακό.

Τα κόκκινα αυγά έχουν συμβολική σημασία. Είναι κατ' εξοχήν ζωϊκά προϊόντα και γίνονται εξαίρετα σύμβολα τάφου, απ' όπου ξεπηδά η ζωή, βαμμένα μάλιστα με το χρώμα του αίματος που είναι πρώτιστο στοιχείο ζωής και υγείας.
Το τσούγκρισμά τους είναι μια συμβολική διευκόλυνση της νέας ζωής αλλά και χαιρετισμός φιλικής "πάλης", που βοηθάει τη φύση στις παραγωγικές της προσπάθειες.



Πηγή:Λαογραφικό ημερολόγιο Αικατερίνη Τσοτάκου-Καρβέλη
Εισαγωγή στην ελληνική λαογραφία Δημήτριου Λουκάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου